Nog geen 16? Geen bier tijdens de festivals!

June 27th, 2014

Bij de start van de festivalzomer maken de Belgische Brouwers opnieuw duidelijk dat wie geen 16 is, geen bier krijgt. Met een speciale affiche die de muziekfestivals gratis kunnen gebruiken, geven de Belgische Brouwers aan jongeren minder dan 16 jaar de boodschap mee dat ze er ‘alles’ mogen vragen … enkel geen bier! De Brouwers hopen ook dat het barpersoneel op die manier hen minder bier moet weigeren.

RESPECT 16: MET RESPECT WEIGEREN OM MIN 16-JARIGEREN ALCOHOL TE SCHENKEN

De Belgische Brouwers houden al jarenlang een actief pleidooi voor een gematigd en verantwoord biergebruik: “Een bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.” De campagne ‘Respect 16’ is complementaire campagne die elke verkoper van alcoholhoudende dranken wilt helpen om de huidige wetgeving te respecteren. Het is immers zo dat bier niet mag verkocht worden aan jongeren die minder dan 16 zijn.

Sven Gatz, directeur van de Belgische Brouwers: “ Ik hoop dat op een dag deze campagne overbodig zal zijn, omdat iedereen de wet respecteert, maar ook omdat jongeren begrepen hebben dat dit respect nu eenmaal in hun eigenbelang is.”

DE ZOMERFESTIVALS DOEN MEE

Voor organisatoren is bier op het festivalterrein belangrijk en zij worden dus meer dan eens geconfronteerd met min 16-jarigen die bier willen kopen. Voor de man of vrouw achter de bar is het niet altijd gemakkelijk om deze jongeren een biertje te weigeren. Serge Platel, directeur van de Federatie van Muziekfestivals (FMiV) voegt er aan toe: “Met Respect16 nemen wij, als festivalorganisatoren, samen met de Belgische Brouwers, onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op.”

WAAROM RESPECT 16 ?

Sinds 2010 is er voor de detailhandel een duidelijke wetgeving die stelt dat je hier geen bier mag verkopen aan min 16-jarigen.
Respect voor jongeren: iedereen weet dat de meeste jongeren willen experimenteren en hun grenzen aftasten, soms onder druk van hun omgeving. Het drinken van bier maakt hier vaak deel van uit.

Comments are closed.